Om oss

Överstekvarn Chili Gotland är ett familjeföretag som odlar och förädlar chili. Verksamheten startade säsongen 2012 då den första växthustunneln på 50 m2 byggdes och har sedan utvecklats löpande. Idag säljer vi våra produkter både på Gotland och på fastlandet, främst i Stockholm och Mälardalen. 

 

En förkärlek för stark mat gjorde att Gary ständigt bar med sig en flaska chilisås i fickan under många år och när vi träffades fick Anna helt enkelt vänja sig vid lite mer hetta än hon varit van vid. Familjen som består av Gary och Anna Mathers och våra två barn bodde tidigare i Schweiz men flyttade till Gotland år 2011 för att börja ett nytt liv på landet och få mer tid tillsammans. Vi närde sedan flera år en relativt vag dröm om att odla chili i stor skala och bestämde oss i samband med flytten för att göra ett allvarligt försök. 

När vi startade företaget år 2012 hade vi främst tänkt odla och sälja färsk chili till livsmedelsbutiker, grossister och restauranger. Det stod dock snabbt klart för oss att det skulle vara väldigt svårt att få lönsamhet i en sådan verksamhet och vi fick helt enkelt tänka ett steg längre. Genom att omarbeta ett par uppskattade familjerecept för chutney och utforma våra egna recept för chilisås började vi skapa vårt sortiment av förädlade varor. Produkterna visade sig uppskattas av många och 2015 tilldelades vi till och med en silvermedalj vid SM i Mathantverk för vår Chili & Rabarber Chutney!

Odlingsytan har utökats med nya växthus 2013 och 2014 och uppgår nu till 230 m2, vilket ger plats åt ungefär 650 plantor. 2014 var skörden drygt ett halvt ton chili och 2015 ökar vi igen till över 700 kg. Vi lär oss något nytt varje säsong och upphör aldrig att glädjas åt alla de färger och former som de olika plantorna ger upphov till.

Största delen av skörden används i de chilisåser och chutneys som tillverkas i vårt produktionskök här på gården. Hela produktionen är certifierad enligt IP Livsmedel sedan våren 2015.


Vi som jobbar här

Affärsidé

Att odla och förädla chilifrukt för att marknadsföra ett spännande sortiment av produkter med sting där det finns något för alla smaker.

Vision

Att hela det svenska folket ska upptäcka och lära sig att uppskatta chili som smaksättare i och till mat, både till vardags och till fest.

Värdegrund

Gotländsk chili
Mycket smak
Bra råvaror
Inga tillsatser

Pressmaterial & filer

Hört från kund

Super god habanero-sås! /Johnny 

Sjukt god chilisås! /Phong

Tack för det goda tilltugget i landshypotekets monter på Elmia!  /Elin

Gary Mathers, VD
Planering, produktion och odling
Tel: 0707-555 236
info@chiligotland.se


Gary är född i England men arbetade i Geneve, Schweiz, som produktchef inom IT under nästan femton år innan han hamnade på Gotland och sadlade om till chilibonde.
 

Anna Mathers
Ekonomi, marknadsföring och administration
Tel: 0707-695 795
info@chiligotland.se


Gotländskan Anna träffade Gary i Geneve                                                               år 2001 och blev kvar. Hon arbetade                                                                           som ekonom inom FN tills familjen                                                                             flyttade hem till Gotland 2011.
 

Sam
Bevakning och kundbemötande :-)